شنبه 85 آذر 11 , ساعت 8:37 عصر
رهبر معظم انقلاب اسلامی چندی پیش در جمع دانشجویان و دانشگاهیان استان سمنان در خصوص اجنتابناپذیر بودن تحولات در جوامع بشری، کنترل تحولات جهانی به دست صهیونیسم و سرمایهداری جهانی را خطری جدی خوانده و بیان داشتند: «باندهای بینالمللی زر و زور که برای تسلط بر منافع ملتها، سازمانهای نظامی ناتو را تشکیل داده بودند، اکنون برای نابودی هویت ملی جوامع بشری و تحقق بیشتر اهدافشان در پی تشکیل ناتوی فرهنگی هستند تا با استفاده از امکانات زنجیرهای، متنوع و بسیار گسترده رسانهای، سررشته تحولات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشورها و ملتها را به دست بگیرند که باید هوشیارانه، این مسئله را زیر نظر داشت».
به همین منظور باتنی چند از صاحب نظران و با کارشناسان فرهنگی، راهکارهای جلوگیری از این هجمه متحد غرب علیه مبانی و ارزشهای ایرانی و اسلامی را مورد کنکاش قرار دادیم، نظرات مطرح شده این چنین است؛
***مبانی مقابله با «ناتوی فرهنگی» باید در حوزه و دانشگاه ترسیم شود
سعید ابوطالب گفت: حوزه و دانشگاه باید با ایجاد اتاق فکر، مبانی نظری مقابله با تهدیدهای «ناتوی فرهنگی» را ترسیم کنند.
ابوطالب با اشاره به این که تهدیدی با آن روبهرو هستیم، نه نظامی است و نه اقتصادی، بیان داشت: مسیری که دشمن پیش گرفته، از جنس فرهنگی است و قصد از بین بردن هویت ما را دارد. ابزارهایش هم میتواند، ماهواره و برخی از سایتها اینترنتی، برخی از جریانهای داخلی که مدتی حتی در بدنه روزنامهنگاران ما رسوخ کرده بودند و هفتههای فرهنگی و هنری ما باشد.
وی در ادامه به راهکارهای مقابله با این جریان پرداخت و ادامه داد: برای مقابله با این موضوع باید ابتدا این هجوم باور شود، چون سالها طول کشید که دولتمردان ما باور کنند چیزی به نام «تهاجم فرهنگی» که از سوی مقام معظم رهبری عنوان شد، وجود دارد. این باور بسیار مهم است و هماکنون این فهم در بدنه فرهنگی و دانشگاهی ما وجود ندارد.
این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس افزود: مقابله با این یورش هم برخوردهای انفعالی نباید باشد. باید قدم به قدم مقابله کرد. باید اتاق فکری ایجاد کرد و برای این مقابله، مبانی نظری ترسیم کرد. این کار ابتدا باید در دانشگاه و حوزه انجام شود و آنها مبانی نظری را تعریف کنند. بعد هم این مبانی به سیاستگذاری، پروژه و اجرا ختم میشود.
وی با تاکید بر این که ما در خیلی از مؤلفههای انقلاب اسلامی هنوز هم نظریهپردازی نکردهایم، گفت: فرهنگ ایرانی و اسلامی نیاز به نظریه پردازی دارد. این کار را هم شورای عالی انقلاب فرهنگی نمیتواند انجام دهد، چون وزار نظریه پرداز نیستند. در قدم اول باید از تئوریسینهای فرهنگی برای این کار کمک خواست تا وزراء آن را اجرا کنند.
ابوطالب با بیان این مطلب که برای مقابله با این تهاجم نباید اسلحه دست گرفت و سرکوب کرد، یادآور شد: فیلمهای وارداتی برای ما تهدید است، کتابهای ترجمه برای ما تهدید است. بازیهای یارنهای برای ما خطر دارد. دروسی را که در دانشگاهها تدریس میشود، تهدید است. فعالیتهای هنری که در این چند ساله شکل گرفته برای ما تهدید است، در نتیجه باید مبانی نظری برای این تهاجم فرهنگی اندیشیده شود.
***نقشه مقابله با «ناتوی فرهنگی» باید ترسیم شود
یک کارشناس فرهنگی گفت: برای مقابله با «ناتوی فرهنگی» غرب میبایست با ایجاد شورای فرهنگی و راهبردی به ترسیم نقشه مقابله با ناتوی فرهنگی که در آینده هجوم آنها را خواهیم دید، پرداخت.
مجید گودرزی مشاور معاون بینالملل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، با اشاره به اینکه رخدادهای چند سال اخیر نشان داده که سلاح نظامی کاربرد موفقی برای کشورهای غربی نداشته است، بیان داشت: کشورهای غربی با تشکیل پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در صدد بر آمدند که اقدامی پیشگیرانه را در دستور کار خود قرار دهند، اما با فروپاشی شوروی و رشد انقلاب اسلامی در ایران و ایجاد بینش اسلامی سیاسی در جهان این کشورها در برابر مقاومت مسلمانان متوسل به شیوههای مختلف تبلیغاتی، نظامی و سیاسی شدند که بحث نظامی آن را در کشورهایی چون لبنان، افغانستان، عراق و ... شاهد بودیم.
وی ادامه داد: اما تحولات چند سال اخیر نشان داد که سلاح نظامی کاربرد موفقی برای زیادهخواهان غربی نداشته است. در همین راستا غرب به دنبال تشکیل مجموعه فکری منسجم بر آمده که از راههای فرهنگی و با به کار بردن ابزارهای تبلیغاتی و اقتصادی از اتحاد ملتها جلوگیری و سلطه خود را به ملتها تحمیل کند.
این کارشناس فرهنگی افزود: البته در گذشته هم تهاجم فرهنگی وجود داشت و غربیان به ملت ما شبیخون فرهنگی زده بودند، اما این ناتوی فرهنگی به صورت سازماندهی شده انجام میشود و آمریکا را به صورت یکپارچه با غرب متحد میکند. بنابراین مدیریت کلان کشور باید در زمینهها فرهنگی به دست نخبگان حوزه و دانشگاه اداره شود. یعنی اگر غرب با تشکیل ناتوی فرهنگی میخواهد با کارآمدترین نیروهای خود هویت ملتها را مورد هجمه قرار دهد و مهلکترین ضربهها را وارد کند، ما هم باید در صدد شکلگیری یک مقاومت فرهنگی باشیم تا بتوانیم این تهاجم را خنثی کنیم.
گودرزی در ادامه و در پاسخ به این سؤال که سازمانهایی چون «فرهنگ و ارتباطات اسلامی»، «تبلیغات اسلامی» و... در این خصوص چه نقشی دارند، گفت: ابتدا باید این نهادها را از عناصری که نخبه نیستند، پاکسازی کرد و در ادامه از افرادی که دارای شایستگیهای لازم برای مقابله با تهاجم غرب هستند، استفاده کرد و در نهایت با ایجاد شورایی فرهنگی و راهبردی به ترسیم نقشه مقابله با ناتوی فرهنگی که در آینده هجوم آنها را خواهیم دید، پرداخت.
وی تاکید کرد: در هشت سال گذشته نه تنها مقابلهای با تهاجم فرهنگی از سوی غرب انجام نشد، بلکه جریانهایی هم در داخل کشور همسو با این هجمهها حرکت کردند و بنابراین علاوه بر آمریکا، غرب هم همسو با این جریان توانست پایگاههایی در میان برخی از چهرههای فرهنگی ایجاد کند و برخی از برنامههای خود را در کشور عملی کند، البته در آن زمان ناتوی فرهنگی ایجاد نشده بود و هر یک از کشورها منافع خود را در این ملتها میدیدند، اما با حرکتهایی که در این چند ماه اخیر انجام شد، از جمله ترسیم کاریکاتورهای پیامبر اعظم و ... دیدیم که غرب به سمت یک برنامهریزی همه جانبه حرکت میکند، تا همسو با آمریکا و صهیونیستها باشد.
مشاور معاونت بینالملل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در ادامه به نقش رایزنان فرهنگی در این تقابل فرهنگی پرداخت و گفت: رایزنان فرهنگی سربازان خط مقدم فرهنگ ایران هستند که باید علاوه بر شناسایی به خنثیسازی و انجام حرکتها رو به جلو بپردزاند. به همین دلیل در برنامهریزیهای سال آینده شاهد این قضیه خواهیم بود کما این که هم اکنون اعزام رایزنان به صورت بهتری انجام میشود.
***«ناتوی فرهنگی» نشانگر تجمیع ظرفیتهای فرهنگی دشمنان است
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس گفت: برای مقابله با تهدیدهای «ناتوی فرهنگی» میبایست «اوپک فرهنگی» تشکیل شود.
پرویز سروری با اشاره به این که ایجاد «ناتوی فرهنگی» نشانگر تجمیع ظرفیتهای فرهنگی دشمنان و آنهایی است که اسلام را مانع جدی اهداف خود میدانند، بیان داشت: برداشت رهبری و هشداری که در حدود یک دهه قبل ایشان دادند، نمایانگر عمق نگاه تیزبینانه وی در خصوص مسایل فرهنگی است و این نمایانگر اوج عظمتی است که جمهوری اسلامی ایران توانسته در جهان ایجاد کند.
وی افزود: فکر میکنم که اگر آنها به این نتیجه رسیدهاند که ظرفیتهای فرهنگی خود را بر علیه اسلام و انقلاب تجمیع کنند، نقطه مقابل این است که ما با ساز و کارهای مناسبی در جهت تجمیع ظرفیتهای جهان اسلام باشیم و بتوانیم این پوسته ملت اسلامی را بشکافیم و جهان اسلام را با اقدامات خود مورد حمایت قرار دهیم و به نوعی ظرفیتی را ایجاد کنیم که مسلمانان در کنار هم قرار گیرند.
سروری با تاکید بر این نکته که مهمترین اقدام ناتوی فرهنگی ایجاد اختلاف و شکاف در جهان اسلام خواهد بود، گفت: چون آنها احساس میکنند باید در مقابل تهدیدی که از سوی اسلام وجود دارد، نیازمند تجمیع ظرفیتهای فرهنگی خود هستند. بنابراین در عین حال که این میتواند یک فرصت برای ما باشد، میتواند تهدید هم باشد که اگر ما در راستای ساماندهی و آرایش ظرفیتها فرهنگی خود اقدام نکنیم، ضرر خواهیم کرد.
وی به اهداف این ناتوی فرهنگی پرداخت و یادآور شد: ایجاد چند دستهگی و تقابل و تضارب و نهایتا جنگ بین قوای اسلامی از اهداف این تجمیع خواهد بود. این میتواند از یک حرکت فرهنگی آغاز شود و به یک عملیات نظامی انجامد، چنانکه در عراق آن را شاهد بودیم.
سروری گفت: باید تلاش کرد رفته رفته سطح آزادی برخوردها را کاهش دهیم و تحمل در جهان اسلام را افزایش دهیم. باید تلاش کرد زمینههای وحدت ملل اسلامی را پدید آورد تا بتواند تجمیع ظرفیتهای فرهنگی جهان اسلام در مقابله با استکبار باشد.
***مقابله با «ناتوی فرهنگی» پیرایش چهره فرهنگی کشور را طلب میکند
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس گفت: پیرایش چهره فرهنگی کشور یکی از راههای مبارزه با «ناتوی فرهنگی» است، چون بسیاری تهاجم فرهنگی را یک توهم میدانند.
جواد آرینمنش، با اشاره به این که مقام معظم رهبری از سالهای دور همواره بر خطر تهاجم فرهنگی به مفهوم یک تلاش برنامهریزی شده و سلطه استکبار جهانی و صهیونیزم بینالمللی تاکید داشته و دارند، بیان داشت: مقام معظم رهبری در دیدار با کارگزاران نظام هم موضوعی را تحت عنوان «پیرایش چهره فرهنگی کشور» مطرح کردند که دولت و مجلس اصولگرا و همه دستگاهها و سازمانها را دعوت به تحقق این امر داشتند.
وی ادامه داد: ایشان در آن جلسه به شاخصهای فرهنگی اشاره کردند که دولت و دستگاههای فرهنگی میبایست پایههای ایمان روشنبینانه و به دور از خرافه را در ذهن نسل جوان تقویت و ایمان به دین، انقلاب، استقلال کشور و آیندهای روشن را در دل و ذهن مردم استوار کند.
وی با تاکید بر این نکته که بدون توجه جدی به هویت فرهنگی انقلاب، دستیابی به سایر اهداف میسر نیست، افزود: انقلاب اسلامی یک حرکت فرهنگی است، اما متاسفانه در سالهای گذشته فرهنگ در بین سیاستگذاران مغفول بوده و این افراد با طرح بهانههایی چون وجود جنگ تحمیلی، توسعه سیاسی و سازندگی توجهی به فرهنگ نداشتند. این کار باعث فرار مسئولان از اهتمام جدی به فرهنگ شد و در نهایت رهبری نگران هستند که دولت جدید هم با اولویت دادن به مسایل اقتصادی و سیاسی، باعث به فراموشی سپرده شدن مقولات فرهنگی و غفلت از توطئههای فرهنگی غربیها تحت نام «ناتوی فرهنگی» شوند.
آرینمنش با اشاره به این که توسعه بدون توجه به موضوعات انسانی و اجتماعی توسعهای ناقص است و پیرایش چهره فرهنگی کشور هم مستلزم یک عزم جدی است، گفت: تهاجم فرهنگی با تحمیل باورها، اخلاقیات و هویتی جعلی و غیراسلامی و استکباری در کشورهای در حال توسعه، همراه است و سعی میکنند با استفاده از برتریهای سیاسی، نظامی و اقتصادی خود به مبانی و افکار و ارزشهای ملتها هجوم بیاورند و با نفی و ترد ارزشهای آنها حاکمیت خود را تثبیت و ارزشهای مطلوب خود را تحمیل کنند.
وی با تاکید بر این نکته که فضای تساهل و تسامحی که در دولتهای گذشته حاکم بود، زمینه نفوذ فرهنگ بیگانه را در کشور حاکم کرد، ادامه داد: در برنامه چهارم توسعه به محورهای توسعه فرهنگی اشاره و تاکید شده است که دولت باید به اعتلای معرفت و بصیرت دینی در سایه قرآن و اهل بیت، تقویت فضایل اخلاقی، تقویت روحیه ایثار و شهادت، تقویت وحدت ملی و مقابله با تهاجم فرهنگی توجه کند.
***متولیان فرهنگی حساسیت کمی نسبت به تهاجم فرهنگی دارند
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس گفت: متولیان فرهنگی کشور ضریب حساسیت کمی نسبت به دغدغههای فرهنگی مقام معظم رهبری درخصوص تهاجم فرهنگی دارند.
فاطمه آلیا، با اشاره به این که فعالیتهای فرهنگی ما لاکپشتی است، ادامه داد: برای مقابله با تهدیدهای دشمنان در خصوص تشکیل ناتوی فرهنگی، میبایست عرصه را در اختیار افراد دلسوز و متعهد بگذاریم.
وی با تاکید بر این نکته که متولیان فرهنگی ما آن دغده مقام معظم رهبری را در خصوص مباحث فرهنگی ندارند، بیان داشت: اگر بخواهیم نگاه خوشبینانه داشته باشیم، ضریب این حساسیت بسیار کم است و درباره شبیخون فرهنگی این ضریب حساسیت به اندازهای پایین است که فعالیتهای فرهنگی ما بسیار کند است.
آلیا ادامه داد: مقابله با تهاجم فرهنگی از حدود 10 سال پیش که مقام معظم رهبری برای اولینبار در سخنان خود از آن یاد کردند، در قالب طرحها و برنامههای خاصی انجام شد و فرصتهای فرهنگی متناسب با این هجمه از سوی کارگزاران نظام تدوین گردید.
وی تصریح کرد: این برنامههای که در شواری عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید، امروز و بعد از گذشت یک دهه از ابلاغ آن هنوز به مرحله اجراء نرسیده است. ما نتوانستهایم موفق به انجام این کارهای فرهنگی شویم، ولی چون موضوعات فرهنگی موضوعاتی فرابخشی و بینبخشی هستند، هماهنگی همه جانبه را نیاز داریم.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در جمع دانشجویان و دانشگاهیان استان سمنان در خصوص اجنتابناپذیر بودن تحولات در جوامع بشری، کنترل تحولات جهانی به دست صهیونیسم و سرمایهداری جهانی را خطری جدی خوانده و بیان داشتند: «باندهای بینالمللی زر و زور که برای تسلط بر منافع ملتها، سازمانهای نظامی ناتو را تشکیل داده بودند، اکنون برای نابودی هویت ملی جوامع بشری و تحقق بیشتر اهدافشان در پی تشکیل ناتوی فرهنگی هستند تا با استفاده از امکانات زنجیرهای، متنوع و بسیار گسترده رسانهای، سررشته تحولات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشورها و ملتها را به دست بگیرند که باید هوشیارانه، این مسئله را زیر نظر داشت».
***محمدتقی رهبر: بیداری و روشنگری راه مقابله با «ناتوی فرهنگی» است
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی گفت: اگر بیدار باشیم و خوب عمل کرده و روشنگری کنیم، هجمه «ناتوی فرهنگی» را دفع خواهیم کرد و بیدارگری ملل اسلامی را شاهد خواهیم بود.
محمدتقی رهبر، با اشاره به این که تشکیل ناتو فرهنگی نشان دهنده اتحادیهای است در زیر پرچم استکبار و استعمار امریکا، ادامه داد: یعنی وحدتی در میان دشمنان به وجود آمده که در جهت تحریکات صهیونیستی، تقویت مذاهب ملحدی چون بهائیت و از آن طرف واردات قرصهای شادی آور، مشروبات الکلی و ... حرکت کنند.
وی با تاکید بر این نکته که ما هیچ وحشتی از اینها نداریم، افزود: اگر بیدار باشیم و خوب عمل کنیم و روشنگری باشیم، هجمه آنها را دفع خواهیم کرد و بیدارگری ملل اسلامی را در پی خواهد داشت.
رهبر با اشاره به این که خیلی از کشورهای اسلامی نسبته به اروپا و آمریکا بیتفاوت بوده و هستند، گفت: اما ملتها میفهمند که دشمن اسلام کیست. این دشمنشناسی برای ما یک دستاورد است. با این اتحاد جهان اسلام بیدار شده و دشمن را خواهد شناخت.
***افتخاری: خودباوری فرهنگی لازمه مقابله با ناتو فرهنگی است
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی گفت: برای مقابله با ناتو فرهنگی و تهاجم فرهنگی به عزم همگانی نیازمندیم و باید به یک خودباوری فرهنگی رسیده و آن را حفظ کنیم.
لاله افتخاری، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی درباره سخنان اخیر رهبری درباره «ناتوی فرهنگی» و به نوعی تهاجم فرهنگی گفت: همانطور که مقام رهبری فرمودند در حال حاضر علاوه بر تهدیدات و تحریمها علیه ملت ایران یک نوع ورود فرهنگی دارند که در جامعه امروزی این ورود و تهاجم فرهنگی را در غالب پوشش لباسها، مدلها و رفتار میبینیم.
وی ادامه داد: با دیدن این نوع رفتارها و کارها میبینیم که فرهنگ بیگانه و نکات منفی غربی وارد شده و این کار انجام گرفته است و یک استحاله بر فرهنگ اصیل ایرانی و اسلامی ایجاد شده است.
این نماینده مجلس به دوران صدر اسلام اشاره کرد و اظهار داشت: در دوران صدر اسلام هنگامی که جنگ میان کفار و مسلمانان رخ میداد، علاوه بر جنگ، کفار اسلام و مسلمانان را تحریم میکردند و میآمدند برنامههای خود را در قالب متون دینی پیدا میکردند و در این بین اقدامات پیشگیرانه باعث شد که مردم الگوهای اصیل اسلامی را بشناسند.
وی ادامه داد: در حال حاضر نیز برای مقابله با تهاجمات به عزم همگانی نیاز داریم، وقتی در خدمت مردم هستیم باید سهم اصیل فرهنگی خود را در نظر گرفته و وارد عمل شویم. در آن دوران برای گسترش اسلام و پیروزی انقلاب همه بسیج شدند و باید همه در دفاع از دستاوردهای فرهنگی تلاش کنند و مسئولان نیز در این باره باید برنامههایی داشته باشند.
افتخاری در ادامه با اعلام این مطلب که به هماندیشی، حمایت و نظارت نیازمندیم یادآور شد: باید هنر را در اختیار گسترش فرهنگی و اسلامی قرار دهیم، معتقدم که یکی از راهها گسترش فرهنگی اصیل ایرانی و اسلامی، فرهنگ ایثار و شهادت است و شهدا الگوی بزرگی هستند.
وی تصریح کرد: حمایت و نظارت بر کار هنرمندان نیز مهم است و باید تلاش کنیم تا به یک خودباوری برسیم و بدانیم که فرهنگ اصیلی را داشته و باید آن را حفظ کنیم. باید همه امکانات را برای مقابله در اختیار بگیریم.
این نماینده مجلس دین اسلام را برای ماندگاری فرهنگ اصیل ایرانی مهم خواند و اظهار داشت: دین اسلام الگویی است برای مقابله با تهاجم فرهنگی. همه مسئولان باید برای گسترش فرهنگ اسلامی و ایرانی، به صورت عملیاتی کار کرده و آن را در خانواده و اجتماع وارد کنند و این مقابله نوعی جهاد اکبر است و البته مسئولان باید نظارت دقیق داشته باشند تا انحرافی در کارهای فرهنگی دیده نشود.
به همین منظور باتنی چند از صاحب نظران و با کارشناسان فرهنگی، راهکارهای جلوگیری از این هجمه متحد غرب علیه مبانی و ارزشهای ایرانی و اسلامی را مورد کنکاش قرار دادیم، نظرات مطرح شده این چنین است؛
***مبانی مقابله با «ناتوی فرهنگی» باید در حوزه و دانشگاه ترسیم شود
سعید ابوطالب گفت: حوزه و دانشگاه باید با ایجاد اتاق فکر، مبانی نظری مقابله با تهدیدهای «ناتوی فرهنگی» را ترسیم کنند.
ابوطالب با اشاره به این که تهدیدی با آن روبهرو هستیم، نه نظامی است و نه اقتصادی، بیان داشت: مسیری که دشمن پیش گرفته، از جنس فرهنگی است و قصد از بین بردن هویت ما را دارد. ابزارهایش هم میتواند، ماهواره و برخی از سایتها اینترنتی، برخی از جریانهای داخلی که مدتی حتی در بدنه روزنامهنگاران ما رسوخ کرده بودند و هفتههای فرهنگی و هنری ما باشد.
وی در ادامه به راهکارهای مقابله با این جریان پرداخت و ادامه داد: برای مقابله با این موضوع باید ابتدا این هجوم باور شود، چون سالها طول کشید که دولتمردان ما باور کنند چیزی به نام «تهاجم فرهنگی» که از سوی مقام معظم رهبری عنوان شد، وجود دارد. این باور بسیار مهم است و هماکنون این فهم در بدنه فرهنگی و دانشگاهی ما وجود ندارد.
این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس افزود: مقابله با این یورش هم برخوردهای انفعالی نباید باشد. باید قدم به قدم مقابله کرد. باید اتاق فکری ایجاد کرد و برای این مقابله، مبانی نظری ترسیم کرد. این کار ابتدا باید در دانشگاه و حوزه انجام شود و آنها مبانی نظری را تعریف کنند. بعد هم این مبانی به سیاستگذاری، پروژه و اجرا ختم میشود.
وی با تاکید بر این که ما در خیلی از مؤلفههای انقلاب اسلامی هنوز هم نظریهپردازی نکردهایم، گفت: فرهنگ ایرانی و اسلامی نیاز به نظریه پردازی دارد. این کار را هم شورای عالی انقلاب فرهنگی نمیتواند انجام دهد، چون وزار نظریه پرداز نیستند. در قدم اول باید از تئوریسینهای فرهنگی برای این کار کمک خواست تا وزراء آن را اجرا کنند.
ابوطالب با بیان این مطلب که برای مقابله با این تهاجم نباید اسلحه دست گرفت و سرکوب کرد، یادآور شد: فیلمهای وارداتی برای ما تهدید است، کتابهای ترجمه برای ما تهدید است. بازیهای یارنهای برای ما خطر دارد. دروسی را که در دانشگاهها تدریس میشود، تهدید است. فعالیتهای هنری که در این چند ساله شکل گرفته برای ما تهدید است، در نتیجه باید مبانی نظری برای این تهاجم فرهنگی اندیشیده شود.
***نقشه مقابله با «ناتوی فرهنگی» باید ترسیم شود
یک کارشناس فرهنگی گفت: برای مقابله با «ناتوی فرهنگی» غرب میبایست با ایجاد شورای فرهنگی و راهبردی به ترسیم نقشه مقابله با ناتوی فرهنگی که در آینده هجوم آنها را خواهیم دید، پرداخت.
مجید گودرزی مشاور معاون بینالملل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، با اشاره به اینکه رخدادهای چند سال اخیر نشان داده که سلاح نظامی کاربرد موفقی برای کشورهای غربی نداشته است، بیان داشت: کشورهای غربی با تشکیل پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در صدد بر آمدند که اقدامی پیشگیرانه را در دستور کار خود قرار دهند، اما با فروپاشی شوروی و رشد انقلاب اسلامی در ایران و ایجاد بینش اسلامی سیاسی در جهان این کشورها در برابر مقاومت مسلمانان متوسل به شیوههای مختلف تبلیغاتی، نظامی و سیاسی شدند که بحث نظامی آن را در کشورهایی چون لبنان، افغانستان، عراق و ... شاهد بودیم.
وی ادامه داد: اما تحولات چند سال اخیر نشان داد که سلاح نظامی کاربرد موفقی برای زیادهخواهان غربی نداشته است. در همین راستا غرب به دنبال تشکیل مجموعه فکری منسجم بر آمده که از راههای فرهنگی و با به کار بردن ابزارهای تبلیغاتی و اقتصادی از اتحاد ملتها جلوگیری و سلطه خود را به ملتها تحمیل کند.
این کارشناس فرهنگی افزود: البته در گذشته هم تهاجم فرهنگی وجود داشت و غربیان به ملت ما شبیخون فرهنگی زده بودند، اما این ناتوی فرهنگی به صورت سازماندهی شده انجام میشود و آمریکا را به صورت یکپارچه با غرب متحد میکند. بنابراین مدیریت کلان کشور باید در زمینهها فرهنگی به دست نخبگان حوزه و دانشگاه اداره شود. یعنی اگر غرب با تشکیل ناتوی فرهنگی میخواهد با کارآمدترین نیروهای خود هویت ملتها را مورد هجمه قرار دهد و مهلکترین ضربهها را وارد کند، ما هم باید در صدد شکلگیری یک مقاومت فرهنگی باشیم تا بتوانیم این تهاجم را خنثی کنیم.
گودرزی در ادامه و در پاسخ به این سؤال که سازمانهایی چون «فرهنگ و ارتباطات اسلامی»، «تبلیغات اسلامی» و... در این خصوص چه نقشی دارند، گفت: ابتدا باید این نهادها را از عناصری که نخبه نیستند، پاکسازی کرد و در ادامه از افرادی که دارای شایستگیهای لازم برای مقابله با تهاجم غرب هستند، استفاده کرد و در نهایت با ایجاد شورایی فرهنگی و راهبردی به ترسیم نقشه مقابله با ناتوی فرهنگی که در آینده هجوم آنها را خواهیم دید، پرداخت.
وی تاکید کرد: در هشت سال گذشته نه تنها مقابلهای با تهاجم فرهنگی از سوی غرب انجام نشد، بلکه جریانهایی هم در داخل کشور همسو با این هجمهها حرکت کردند و بنابراین علاوه بر آمریکا، غرب هم همسو با این جریان توانست پایگاههایی در میان برخی از چهرههای فرهنگی ایجاد کند و برخی از برنامههای خود را در کشور عملی کند، البته در آن زمان ناتوی فرهنگی ایجاد نشده بود و هر یک از کشورها منافع خود را در این ملتها میدیدند، اما با حرکتهایی که در این چند ماه اخیر انجام شد، از جمله ترسیم کاریکاتورهای پیامبر اعظم و ... دیدیم که غرب به سمت یک برنامهریزی همه جانبه حرکت میکند، تا همسو با آمریکا و صهیونیستها باشد.
مشاور معاونت بینالملل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در ادامه به نقش رایزنان فرهنگی در این تقابل فرهنگی پرداخت و گفت: رایزنان فرهنگی سربازان خط مقدم فرهنگ ایران هستند که باید علاوه بر شناسایی به خنثیسازی و انجام حرکتها رو به جلو بپردزاند. به همین دلیل در برنامهریزیهای سال آینده شاهد این قضیه خواهیم بود کما این که هم اکنون اعزام رایزنان به صورت بهتری انجام میشود.
***«ناتوی فرهنگی» نشانگر تجمیع ظرفیتهای فرهنگی دشمنان است
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس گفت: برای مقابله با تهدیدهای «ناتوی فرهنگی» میبایست «اوپک فرهنگی» تشکیل شود.
پرویز سروری با اشاره به این که ایجاد «ناتوی فرهنگی» نشانگر تجمیع ظرفیتهای فرهنگی دشمنان و آنهایی است که اسلام را مانع جدی اهداف خود میدانند، بیان داشت: برداشت رهبری و هشداری که در حدود یک دهه قبل ایشان دادند، نمایانگر عمق نگاه تیزبینانه وی در خصوص مسایل فرهنگی است و این نمایانگر اوج عظمتی است که جمهوری اسلامی ایران توانسته در جهان ایجاد کند.
وی افزود: فکر میکنم که اگر آنها به این نتیجه رسیدهاند که ظرفیتهای فرهنگی خود را بر علیه اسلام و انقلاب تجمیع کنند، نقطه مقابل این است که ما با ساز و کارهای مناسبی در جهت تجمیع ظرفیتهای جهان اسلام باشیم و بتوانیم این پوسته ملت اسلامی را بشکافیم و جهان اسلام را با اقدامات خود مورد حمایت قرار دهیم و به نوعی ظرفیتی را ایجاد کنیم که مسلمانان در کنار هم قرار گیرند.
سروری با تاکید بر این نکته که مهمترین اقدام ناتوی فرهنگی ایجاد اختلاف و شکاف در جهان اسلام خواهد بود، گفت: چون آنها احساس میکنند باید در مقابل تهدیدی که از سوی اسلام وجود دارد، نیازمند تجمیع ظرفیتهای فرهنگی خود هستند. بنابراین در عین حال که این میتواند یک فرصت برای ما باشد، میتواند تهدید هم باشد که اگر ما در راستای ساماندهی و آرایش ظرفیتها فرهنگی خود اقدام نکنیم، ضرر خواهیم کرد.
وی به اهداف این ناتوی فرهنگی پرداخت و یادآور شد: ایجاد چند دستهگی و تقابل و تضارب و نهایتا جنگ بین قوای اسلامی از اهداف این تجمیع خواهد بود. این میتواند از یک حرکت فرهنگی آغاز شود و به یک عملیات نظامی انجامد، چنانکه در عراق آن را شاهد بودیم.
سروری گفت: باید تلاش کرد رفته رفته سطح آزادی برخوردها را کاهش دهیم و تحمل در جهان اسلام را افزایش دهیم. باید تلاش کرد زمینههای وحدت ملل اسلامی را پدید آورد تا بتواند تجمیع ظرفیتهای فرهنگی جهان اسلام در مقابله با استکبار باشد.
***مقابله با «ناتوی فرهنگی» پیرایش چهره فرهنگی کشور را طلب میکند
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس گفت: پیرایش چهره فرهنگی کشور یکی از راههای مبارزه با «ناتوی فرهنگی» است، چون بسیاری تهاجم فرهنگی را یک توهم میدانند.
جواد آرینمنش، با اشاره به این که مقام معظم رهبری از سالهای دور همواره بر خطر تهاجم فرهنگی به مفهوم یک تلاش برنامهریزی شده و سلطه استکبار جهانی و صهیونیزم بینالمللی تاکید داشته و دارند، بیان داشت: مقام معظم رهبری در دیدار با کارگزاران نظام هم موضوعی را تحت عنوان «پیرایش چهره فرهنگی کشور» مطرح کردند که دولت و مجلس اصولگرا و همه دستگاهها و سازمانها را دعوت به تحقق این امر داشتند.
وی ادامه داد: ایشان در آن جلسه به شاخصهای فرهنگی اشاره کردند که دولت و دستگاههای فرهنگی میبایست پایههای ایمان روشنبینانه و به دور از خرافه را در ذهن نسل جوان تقویت و ایمان به دین، انقلاب، استقلال کشور و آیندهای روشن را در دل و ذهن مردم استوار کند.
وی با تاکید بر این نکته که بدون توجه جدی به هویت فرهنگی انقلاب، دستیابی به سایر اهداف میسر نیست، افزود: انقلاب اسلامی یک حرکت فرهنگی است، اما متاسفانه در سالهای گذشته فرهنگ در بین سیاستگذاران مغفول بوده و این افراد با طرح بهانههایی چون وجود جنگ تحمیلی، توسعه سیاسی و سازندگی توجهی به فرهنگ نداشتند. این کار باعث فرار مسئولان از اهتمام جدی به فرهنگ شد و در نهایت رهبری نگران هستند که دولت جدید هم با اولویت دادن به مسایل اقتصادی و سیاسی، باعث به فراموشی سپرده شدن مقولات فرهنگی و غفلت از توطئههای فرهنگی غربیها تحت نام «ناتوی فرهنگی» شوند.
آرینمنش با اشاره به این که توسعه بدون توجه به موضوعات انسانی و اجتماعی توسعهای ناقص است و پیرایش چهره فرهنگی کشور هم مستلزم یک عزم جدی است، گفت: تهاجم فرهنگی با تحمیل باورها، اخلاقیات و هویتی جعلی و غیراسلامی و استکباری در کشورهای در حال توسعه، همراه است و سعی میکنند با استفاده از برتریهای سیاسی، نظامی و اقتصادی خود به مبانی و افکار و ارزشهای ملتها هجوم بیاورند و با نفی و ترد ارزشهای آنها حاکمیت خود را تثبیت و ارزشهای مطلوب خود را تحمیل کنند.
وی با تاکید بر این نکته که فضای تساهل و تسامحی که در دولتهای گذشته حاکم بود، زمینه نفوذ فرهنگ بیگانه را در کشور حاکم کرد، ادامه داد: در برنامه چهارم توسعه به محورهای توسعه فرهنگی اشاره و تاکید شده است که دولت باید به اعتلای معرفت و بصیرت دینی در سایه قرآن و اهل بیت، تقویت فضایل اخلاقی، تقویت روحیه ایثار و شهادت، تقویت وحدت ملی و مقابله با تهاجم فرهنگی توجه کند.
***متولیان فرهنگی حساسیت کمی نسبت به تهاجم فرهنگی دارند
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس گفت: متولیان فرهنگی کشور ضریب حساسیت کمی نسبت به دغدغههای فرهنگی مقام معظم رهبری درخصوص تهاجم فرهنگی دارند.
فاطمه آلیا، با اشاره به این که فعالیتهای فرهنگی ما لاکپشتی است، ادامه داد: برای مقابله با تهدیدهای دشمنان در خصوص تشکیل ناتوی فرهنگی، میبایست عرصه را در اختیار افراد دلسوز و متعهد بگذاریم.
وی با تاکید بر این نکته که متولیان فرهنگی ما آن دغده مقام معظم رهبری را در خصوص مباحث فرهنگی ندارند، بیان داشت: اگر بخواهیم نگاه خوشبینانه داشته باشیم، ضریب این حساسیت بسیار کم است و درباره شبیخون فرهنگی این ضریب حساسیت به اندازهای پایین است که فعالیتهای فرهنگی ما بسیار کند است.
آلیا ادامه داد: مقابله با تهاجم فرهنگی از حدود 10 سال پیش که مقام معظم رهبری برای اولینبار در سخنان خود از آن یاد کردند، در قالب طرحها و برنامههای خاصی انجام شد و فرصتهای فرهنگی متناسب با این هجمه از سوی کارگزاران نظام تدوین گردید.
وی تصریح کرد: این برنامههای که در شواری عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید، امروز و بعد از گذشت یک دهه از ابلاغ آن هنوز به مرحله اجراء نرسیده است. ما نتوانستهایم موفق به انجام این کارهای فرهنگی شویم، ولی چون موضوعات فرهنگی موضوعاتی فرابخشی و بینبخشی هستند، هماهنگی همه جانبه را نیاز داریم.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در جمع دانشجویان و دانشگاهیان استان سمنان در خصوص اجنتابناپذیر بودن تحولات در جوامع بشری، کنترل تحولات جهانی به دست صهیونیسم و سرمایهداری جهانی را خطری جدی خوانده و بیان داشتند: «باندهای بینالمللی زر و زور که برای تسلط بر منافع ملتها، سازمانهای نظامی ناتو را تشکیل داده بودند، اکنون برای نابودی هویت ملی جوامع بشری و تحقق بیشتر اهدافشان در پی تشکیل ناتوی فرهنگی هستند تا با استفاده از امکانات زنجیرهای، متنوع و بسیار گسترده رسانهای، سررشته تحولات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشورها و ملتها را به دست بگیرند که باید هوشیارانه، این مسئله را زیر نظر داشت».
***محمدتقی رهبر: بیداری و روشنگری راه مقابله با «ناتوی فرهنگی» است
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی گفت: اگر بیدار باشیم و خوب عمل کرده و روشنگری کنیم، هجمه «ناتوی فرهنگی» را دفع خواهیم کرد و بیدارگری ملل اسلامی را شاهد خواهیم بود.
محمدتقی رهبر، با اشاره به این که تشکیل ناتو فرهنگی نشان دهنده اتحادیهای است در زیر پرچم استکبار و استعمار امریکا، ادامه داد: یعنی وحدتی در میان دشمنان به وجود آمده که در جهت تحریکات صهیونیستی، تقویت مذاهب ملحدی چون بهائیت و از آن طرف واردات قرصهای شادی آور، مشروبات الکلی و ... حرکت کنند.
وی با تاکید بر این نکته که ما هیچ وحشتی از اینها نداریم، افزود: اگر بیدار باشیم و خوب عمل کنیم و روشنگری باشیم، هجمه آنها را دفع خواهیم کرد و بیدارگری ملل اسلامی را در پی خواهد داشت.
رهبر با اشاره به این که خیلی از کشورهای اسلامی نسبته به اروپا و آمریکا بیتفاوت بوده و هستند، گفت: اما ملتها میفهمند که دشمن اسلام کیست. این دشمنشناسی برای ما یک دستاورد است. با این اتحاد جهان اسلام بیدار شده و دشمن را خواهد شناخت.
***افتخاری: خودباوری فرهنگی لازمه مقابله با ناتو فرهنگی است
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی گفت: برای مقابله با ناتو فرهنگی و تهاجم فرهنگی به عزم همگانی نیازمندیم و باید به یک خودباوری فرهنگی رسیده و آن را حفظ کنیم.
لاله افتخاری، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی درباره سخنان اخیر رهبری درباره «ناتوی فرهنگی» و به نوعی تهاجم فرهنگی گفت: همانطور که مقام رهبری فرمودند در حال حاضر علاوه بر تهدیدات و تحریمها علیه ملت ایران یک نوع ورود فرهنگی دارند که در جامعه امروزی این ورود و تهاجم فرهنگی را در غالب پوشش لباسها، مدلها و رفتار میبینیم.
وی ادامه داد: با دیدن این نوع رفتارها و کارها میبینیم که فرهنگ بیگانه و نکات منفی غربی وارد شده و این کار انجام گرفته است و یک استحاله بر فرهنگ اصیل ایرانی و اسلامی ایجاد شده است.
این نماینده مجلس به دوران صدر اسلام اشاره کرد و اظهار داشت: در دوران صدر اسلام هنگامی که جنگ میان کفار و مسلمانان رخ میداد، علاوه بر جنگ، کفار اسلام و مسلمانان را تحریم میکردند و میآمدند برنامههای خود را در قالب متون دینی پیدا میکردند و در این بین اقدامات پیشگیرانه باعث شد که مردم الگوهای اصیل اسلامی را بشناسند.
وی ادامه داد: در حال حاضر نیز برای مقابله با تهاجمات به عزم همگانی نیاز داریم، وقتی در خدمت مردم هستیم باید سهم اصیل فرهنگی خود را در نظر گرفته و وارد عمل شویم. در آن دوران برای گسترش اسلام و پیروزی انقلاب همه بسیج شدند و باید همه در دفاع از دستاوردهای فرهنگی تلاش کنند و مسئولان نیز در این باره باید برنامههایی داشته باشند.
افتخاری در ادامه با اعلام این مطلب که به هماندیشی، حمایت و نظارت نیازمندیم یادآور شد: باید هنر را در اختیار گسترش فرهنگی و اسلامی قرار دهیم، معتقدم که یکی از راهها گسترش فرهنگی اصیل ایرانی و اسلامی، فرهنگ ایثار و شهادت است و شهدا الگوی بزرگی هستند.
وی تصریح کرد: حمایت و نظارت بر کار هنرمندان نیز مهم است و باید تلاش کنیم تا به یک خودباوری برسیم و بدانیم که فرهنگ اصیلی را داشته و باید آن را حفظ کنیم. باید همه امکانات را برای مقابله در اختیار بگیریم.
این نماینده مجلس دین اسلام را برای ماندگاری فرهنگ اصیل ایرانی مهم خواند و اظهار داشت: دین اسلام الگویی است برای مقابله با تهاجم فرهنگی. همه مسئولان باید برای گسترش فرهنگ اسلامی و ایرانی، به صورت عملیاتی کار کرده و آن را در خانواده و اجتماع وارد کنند و این مقابله نوعی جهاد اکبر است و البته مسئولان باید نظارت دقیق داشته باشند تا انحرافی در کارهای فرهنگی دیده نشود.
نوشته شده توسط ن.ع.انتظاری | نظرات دیگران [ نظر]
لیست کل یادداشت های این وبلاگ